- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
Witlof met ham en kaassaus
Witlof is nog steeds een van de meest gegeten groentes in Nederland. Gekookt, rauw of als ovenschotel bereid. Witlof kan altijd!
Ingrediënten
- Witlof - 4 stronkjes
- Boter - 30 gram + 50 gram voor de saus
- Gekookte ham - 4 plakken
- Bloem - 2 eetlepels
- Melk - 400 ml.
- Geraspte kaas - 100 gram
- Mosterd - 1 eetlepel
Instructies
Verwijder de harde stukjes aan de onderzijde van de witlof. Verhit de boter in de pan en bak de witlof rondom. Voeg peper en zout toe en laat de lof in deze pan garen. Vouw een cartouche van bakpapier ter grootte van de pan en leg deze op de witlof. Deksel op de pan en nog 10 minuten garen.
Kaassaus
Maak een roux. Laat de boter in een pan smelten. Voeg de bloem toe en laat in circa 3 minuten garen. Voeg de melk al roerende toe en roer het geheel tot een gladde massa. Voeg de kaas en mosterd toe en breng op smaak met een beetje zout en peper.
De oven ga je voorverwarmen op 180 graden.
Haal de witlof uit de pan en leg deze in de ovenschaal. Hier boven op gaan de plakjes ham en daarna de kaassaus. Strooi als laatste de geraspte saus over dit gerecht en laat de ovenschotel nog 10 minuutjes gratineren.