
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- Portie: 4 personen
Stamppot rauwe andijvie klassiek
Stamppot andijvie kan op enorm veel verschillende manieren worden gegeten. Dit recept is het klassieke recept voor het maken van stamppot andijvie.
Ingrediënten
- Eigenheimers - 1,5 kg (of een andere bloemige aardappel)
- Rauwe andijvie - 800 gram
- Spekreepjes - 250 gram - gerookt
- Warme melk - 2 dl - om de stamppot wat smeuïger te maken
- Pittige geraspte kaas - 300 gram
- Mosterd - Naar smaak toevoegen
- Nootmuskaat - Naar smaak toevoegen
- Peper en zout - Naar smaak toevoegen
Instructies
Voordat je de aardappels gaat schillen, deze goed wassen. Hetzelfde geldt voor de andijvie. Daarna schil je de aardappels.
De aardappels laat je goed koken. Snij de aardappels in kleinere blokjes om het sneller te koken. Na het koken giet je de aardappels af en kunnen de aardappels gestampt worden. Gebruik hiervoor een goede, stevige pureestamper. Maak de stamppot wat meer smeuïg door de melk toe te voegen. Eventueel kan je ook het kookvocht van de aardappels hiervoor gebruiken wanneer je geen melk wil gebruiken.
Je bakt de spekjes uit waarna je deze samen met de melk, andijvie én kaas door de gestampte aardappels roert. Naar smaak kan je peper, zout, mosterd en nootmuskaat toevoegen.
Qua vlees is een Hema of Unox worst perfect. Ook een goede speklap is bijzonder smakelijk met dit gerecht.