- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
Stamppot van spitskool met gepaneerde brie en appel
Spitskool, familie van de witte kool, heeft allerlei mogelijkheden om heerlijke gerechten mee te maken. De spitskool voor deze stamperij mag nog een bite hebben. Niet te lang koken of stoven dus. Met de gepaneerde brie en gebakken appel is deze stamppot een heerlijke vegetarische maaltijd!
Ingrediënten
- Kruimige aardappels - 600 gram
- Spitskool - een half exemplaar
- Mosterd - 1 eetlepel
- Bouillonpoeder - 1 eetlepel
- Boter - 2 klontjes
- Appel - 1
- Brie - 200 gram
- Paneermeel
- Zout
Instructies
Aardappels schillen, in stukken snijden, snufje zout toevoegen en gaar koken in 20 minuten. De halve spitskool in reepjes snijden en in 10 minuten gaar smoren. Pas op, langer is niet lekker en je krijgt dan niet de juiste bite! Kool door de aardappels stampen plus de mosterd en het bouillonpoeder. Eventueel wat heet water toevoegen om de juiste smeuïgheid te krijgen.
Snijdt van de brie de korst af en verdeel deze in vier gelijke punten. Druk deze in het paneermeel en bak kort op een hoog vuur in een klontje boter. Doe het snel en kort. De paneerlaag moet bruin zijn en de brie wat zacht. Zorg, dat deze niet vloeibaar wordt.
Schil de appel en verwijder het klokhuis d.m.v. een appelboor. Verdeel de appel in vier plakken en bak deze in een klontje boter. Serveer samen met de stamppot spitskool.
Stamp de kool nu door de aardappels, voeg heet water toe voor extra smeuïgheid en breng op smaak met het bouillonpoeder en de mosterd.