
- Voorbereiding: 30 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
Rodekoolstamppot met zelfgemaakte appelmoes en gehaktballen
Rode kool is een wintergroente die we al sinds mensenheugenis klaarmaken en eten. Deze stamppot heeft als bijgerecht heerlijke gehaktballen die een pittige hachee-touch hebben. Samen met de zelfgemaakte appelmoes van goudreinetten, een heerlijk gerecht voor de koude dagen.
Ingrediënten
- Aardappelen, kruimig - 800 gram
- Rode kool - 1 exemplaar
- 1 appeltje
- Rode wijn azijn - 100 ml.
- Kaneel - 1 theelepel
- Suiker - 1 eetlepel
- Rundergehakt - 400 gram
- Paneermeel
- Hacheekruiden - 1 zakje
- Mosterd - 1 eetlepel
- Zonnebloemolie en boter
- Peper en zout
- Goudreinetten (appelmoes) - 1 kilo
- Suiker - 2 à 3 eetlepels naar smaak
- Kaneel en/of speculaaskruiden
Instructies
Schil en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuutjes gaar. De rode kool in dunne reepjes snijden en samen met de in blokjes gesneden appel, de rode wijnazijn, gesnipperde ui, azijn, suiker en de kaneel gaar stoven in een klein laagje water. Duurt ongeveer 25 minuten. Wanneer alles gaar en afgegoten is stamp dan de aardappels fijn en roer de rodekool door de aardappelmassa.
Ondertussen maak je de
Gehaktballen
Gehaktballen klaarmaken zoals je altijd doet. De hachee-kruiden en de mosterd door het gehakt mengen, samen met ei en wat paneermeel. Mooie ronde ballen draaien en deze door het paneermeel rollen.
Doe een klontje boter in de pan en braad de ballen aan alle kanten even aan. Laat daarna de balletjes nog een kwartiertje sudderen, in de met warm water afgebluste boter.
Een heerlijk gerecht voor koude dagen. Je kunt er eventueel nog zelfgemaakte appelmoes bij serveren. Wordt vooral door de kinderen gewaardeerd!
Het is aan te raden om deze appelmoes iets eerder klaar te maken. Ze mag best lauw zijn maar niet heet! Je kunt de appelmoes gemakkelijk in de koelkast bewaren.
Zelfgemaakte appelmoes
De lekkerste appelmoes maak je met goudreinetten. Deze zijn in de laatste maanden van het jaar volop te koop.
Schil de goudreinetten en verwijder klokhuis. De in stukken gesneden appel wordt in een klein laagje water gekookt. Let op, dit gaat snel! Wanneer de appels zachtgekookt zijn kun je eventueel wat suiker toevoegen, kaneel en/of speculaakruiden.
Klop met een garde de appelmoes tot een aanvaardbare moes en serveer bij bovenstaande stamppot.