
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
Gebakken lever met spek en ui
Gebakken kalfslever met spek en ui, is een echt ouderwets Hollands recept. Valt wel wat zwaar op de maag, vandaar een combinatie met een aardappel/witlofsalade. Lever is orgaanvlees. Je vindt het lekker of je vindt het helemaal niks. Toch is het leuk om dit gerecht eens op tafel te zetten. Lever werd vroeger veel in de winter gegeten (najaarsslacht), tegenwoordig kan het ook in de zomermaanden.
Ingrediënten
- Kalfslever - 4 lapjes à 150 gram per stuk
- Ontbijtspek - 200 gram
- 1 Appel en 2 uien
- Halve knoflookteen
- Boter - 30 gram
- Zonnebloemolie
- Bloem - 4 eetlepels
- Zout en peper
- Voor de aardappel/witlofsalade, 3 stronkjes witlof
- Krieltjes(voorgegaard) - 500 gram
- Roodlof - 3 stronkjes
- Olijfolie - 3 eetlepels
- Azijn - 1 eetlepel
- Mosterd - 1 eetlepel
Instructies
Spek, appel en ui
Krieltjes 5 minuten koken en de lever op kamertemperatuur laten komen. Spek in 5 minuten in een hete pan met olie krokant bakken. Uit de pan nemen. Pel en snijd de uien in ringen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in partjes. Pel en snijd de knoflook fijn.
Bak nu in de pan waar je ook het spek hebt gebakken, de appel en ui. Wanneer de uien bruin gaan verkleuren voeg je de knoflook toe. Doe hier, na dat alles goed is doorgewarmd, een klontje boter en het spek erbij. Op smaak brengen met peper en zout.
Kalfslever
Bestrooi de kalfslevers om en om met zout en peper.Verhit olie in een pan.Wentel de kalfslevers door de bloem en bak de levers in circa 3 minuten om en om goudbruin.Voeg op het einde een klontje boter toe voor de smaak.
De lof/aardappelsalade
De aardappels afgieten en droogstomen. Olie, azijn, mosterd, zout en peper door elkaar mengen en er een gladde dressing van maken. Halveer de witlof in de lengte en verwijder de bittere kern. Snijd de lof in dunne ringetjes meng de dressing erdoor. Aardappels toevoegen en alles goed door elkaar mengen.