
- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 1h 10 min
Ham met yorkshiresaus
York is een stad, gelegen in het noorden van Engeland. In een oud kookboekje kwam ik onderstaand recept tegen en ben het onmiddellijk gaan klaarmaken. Hollandse ham met Engelse Yorkshiresaus.
Ingrediënten
- Hollandse rauwe ham - 4 vingerdikke plakken
- Bruine suiker - 1 eetlepel
- Mosterd - 1 theelepel
- sinaasappelsap - iets meer dan een halve deciliter
- Boter - 1/2 eetlepel
- Bloem - 1/2 eetlepel
- Water - 1/2 dl.
- Rode port - 1 borrelglas
- Geraspte sinaasappelschil - 1 theelepel
- Bessengelei - 1 eetlepel
- Snufje kaneel en peper
Instructies
De rauwe ham moet worden ontzout. Leg deze daarom ongeveer 1 uur in koude melk óf warm water. Leg daarna in koud water zodat de ham ruim onder staat en breng het geheel aan de kook. Vlees op laag vuur 1 uur laten koken. Haal dan de lappen vlees uit de pan en droog ze af met keukenpapier.
Smeer de plakken vlees aan één kant in met een mengsel van bruine suiker, mosterd en sinaasappelsap. Zet met de besmeerde kant boven, een minuut of 5 onder een hete grill.
Maak nu de saus door in een steelpannetje de boter te laten smelten en de bloem hieraan toe te voegen. Laat even bruinen. Dan voeg je het water, sinaasappelsap, rode port en de geraspte sinaasappelschil er bij. Laat dit een minuut of drie pruttelen. Maak de saus af met bessengelei, kaneel en peper.
Serveer de saus over de gegrilde hamlappen.
De Yorkshiresaus smaakt ook fantastisch bij gebraden eend