- Voorbereiding: 35 minuten
- Kooktijd: 1h 20 min
Simpele stamppot met konijn, spek en sinaasappel
Weg met de kerststress. Maak voor een grote groep mensen een heerlijke pastinaakstamppot met konijn. De pastinaakstamppot is zo gepiept. Konijn heeft wat meer werk nodig.
Ingrediënten
- Aardappelen - 800 gram
- Pastinaken - 400 gram
- Winterwortels - 2
- Rode uien - 2
- Boter
- Konijn - 1
- Doorregen spek - 2 plakken
- 1 Sinaasappel
- Witte wijn - 200 ml
- Sjalotjes - 6
- Olijfolie - 3 eetlepels
- Mosterd - 3 eetlepels
- Melk
Instructies
De Pastinaakpuree/stamppot
Schil en snijd de aardappels, pastinaak en de winterwortels in gelijke stukken. Breng in een pan met een laagje water en een beetje zout aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar. Smelt 75 gram boter in een koekenpan. Pel en snijd de ui in halve ringen en bak deze in de boter wat glazig.
Giet de aardappels, pastinaken en wortels af en laat uitdampen tot ze droog zijn. Stamp het geheel fijn met een pureestamper en roer de melk erdoor om de puree smeuïg te maken. Voeg het uienmengsel toe en breng het geheel op smaak met een versgemalen peper.
Het konijn
Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij de konijn in stukken en bestrooi met zout en peper. Bestrijk met de mosterd en leg in een ovenschaal. Giet de witte wijn en de olie ernaast. Snipper de sjalotjes en snij het spek in stukken. Strooi de sjalotjes over de witte wijn en het spek over het konijn.
Bak de ovenschaal met deksel erop ongeveer 30 minuten in de oven. Haal dan de deksel van de ovenschotel en draai de stukken konijn om. Pers de sinaasappel uit en besprenkel het sap over de ovenschaal. Zet de schaal daarna zonder deksel terug in de oven en bak het nog eens 30 minuten. Feestelijke maaltijd!