- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 45 minuten
Witlofschotel met mangoschutney
Deze witlofstamppot is een bijzonder gerecht, dat heel goed met een chutney kan worden gecombineerd. Pittig met zoet. Deze schotel kun je van te voren klaarmaken omdat dit gerecht nagegaard kan worden in de oven.
Natuurlijk kan de mangochutney kant en klaar worden gekocht. Hieronder staat echter ook een manier om deze zelf klaar te maken.
Ingrediƫnten
- Aardappelen - 1 kilo
- Witlof - 5 stronken
- Rundergehakt - 500 gram
- Ui - 1 exemplaar
- Melk en geraspte kaas
- Roomboter, olijfolie en een eidooier
- Kerriepoeder, handje rozijnen, zout en peper
- Mango voor de chutney - 1 rijpe
- Gember - 2 cm
- 1 uitje of sjalotje
- Appelciderazijn - 25 ml
- Honing - 25 ml
- Cayennepeper - snufje
Instructies
Mangochutney
Maak eerst de chutney. Misschien al een dag van te voren. Deze hoeveelheid is genoeg om een potje mee te vullen. Je gebruikt in het witlofrecept 2/3 van het potje. De rest van de mangochutney is ook heerlijk voor bij een kaasplankje.
Zo ga je te werk;
Het sjalotje fijnsnijden en de mango schillen en in blokjes snijden.
De gember snijden en uitpersen met de knoflookpers. Olie verwarmen en de sjalotjes bakken op een zacht vuurtje. Voeg hier de mango, gember en azijn aan toe. Het vuur laag zetten en de peper erbij doen. Deze massa een minuut of 25 laten pruttelen. Voeg, na 25 minuten de honing toe en laat nog 10 minuten koken op een zo laag mogelijk vuurtje.
Laat hierna de chutney afkoelen en bewaar deze in een, vooral zeer schone, glazen pot!
Witlofstamp uit de oven
Allereerst, de rozijnen in warm water laten weken. Ondertussen de aardappelen schillen en koken.
De witlof in repen snijden nadat je de onderkanten hebt verwijderd.
Fruit de gesnipperde ui in een koekenpan met de olijfolie en 2 eetlepels kerriepoeder. Voeg de gehakt toe en roer deze goed los. Vermeng daarna 2/3 van de pot mangochutney door deze massa.
Dan de repen witlof en de rozijnen toevoegen en omroeren. Laat dit alles ongeveer 15 minuutjes pruttelen.
Ondertussen zijn de aardappelen gaar. Afgieten, droogstomen en samen met een klont boter, eigeel en melk tot een mooie puree stampen. Op smaak maken met peper en zout.
Vet een ovenschaal in en verdeel het gehaktmengsel als eerste in de schaal. Daarna de aardappelpuree. Daar strooi je de kaasrasp overheen.
Zet ongeveer 30 minuten in een oven van 180-200 graden.
Deze ovenschotel/stamp zal kinderen zeker bevallen. De zoete chutney met de milde kerriesmaak heeft een verrassend effect!