- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 60 minuten
Winterse ham/preischotel
Deze winterovenschotel met prei en ham is eigenlijk een budgetrecept. Heerlijk toch, na bijvoorbeeld een dure decembermaand? Gewone, simpele prei met en goede ham klaarmaken en je krijgt alle vitamines en mineralen op een goedkope en smakelijke manier binnen.
De ham is altijd door spek te vervangen.
Ingrediënten
- Aardappelen - 400 gram
- Middelgrote prei - 1
- Lekkere beenham (bijvoorbeed gekruid) - 125 gram
- Geraspte kaas (Goudse) - 75 gram
- 1 ei
- Melk - 1 1/2 dl.
- Paneermeel - 2 eetlepels
- Nootmuskaat - 1 mespuntje
- Zout en peper
- Boter - 20 gram
Instructies
Aardappels schillen, schoonspoelen en raspen met een grove rasp. De prei in dunne ringetjes snijden. De ham tot grove kruimels snijden.
Het ei met de melk, peper en zout loskloppen.
De aardappelrasp, ringetjes prei en de ham door elkaar mengen, strooi de helft van de kaas, zout, peper en nootmuskaat hier overheen en schep nogmaals om. Doe dit mengsel in een beboterde ovenschaal. Schenk de geklopte eimassa hierover heen en strooi de overgebleven kaas over deze massa. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de ovenschaal 50 minuten, in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Wanneer de ovenschaal 40 minuten in de oven heeft gestaan, neem je deze er even uit en strooi je het paneermeel over de prei/ham schotel. Nog hier en daar een flintertje boter en 10 minuten onder de grill/hete oven plaatsen, tot er een lekker bruin korstje is gevormd.