
- Voorbereiding: 15 minuten
- Kooktijd: 2h 30 min
Uiensoep met brood en kaas
Een soep waar je gegarandeerd tranen van in je ogen krijgt en waar je hele huis naar ruikt. Het snijden van uien werkt bij een groot aantal mensen op de ogen. Deze mooie, volle soep is heerlijk in koude periodes. Wanneer je net terug bent van een frisse schaatstocht en het hele huis ruikt naar uien, schuif je met een grote glimlach aan tafel om van deze maaltijdsoep te smullen.
Ingrediënten
- Uien (voor 4 personen) - 750 gram
- Boter - 40 gram
- Runderbouillon - 1 1/2 liter
- Bloem - 2 eetlepels
- Rietsuiker - 2 eetlepels
- Eventueel wat Congac - scheutje
- Eventueel wat droge vermouth - scheutje
- Peper en zout
- Gruyere kaas - 100 gram
- Half bolletje knoflook
- Stokbrood
Instructies
Uien pellen en in ringen snijden. Boter verhitten in de soeppan en met de uien en knoflook in 30 minuten bakken. Laten karamelliseren. Op smaak brengen met peper, zout en de rietsuiker.
Bouillon aan de kook brengen.
Schep de bloem door de gebakken uien en bak ze nog 5 minuten. Voeg de bouillon en de drank toe. Laat de uiensoep op een zacht vuurtje nog 2 uur koken.
Verwarm de grill, schep de soep in kommen en leg een sneetje brood op de soep. Strooi hier de Gruyère kaas overheen en zet onder de hete gril tot de kaas is gesmolten.