
Stoofschotel konijn
Een konijnenstoofschotel is perfect voor de kerstdagen. Maar ook op andere koude winterdagen is een stukje konijn niet te versmaden. Voor een stoofschotel heb je wel wat meer tijd nodig en maak je meestal een wat grotere hoeveelheid. Onderstaand recept is voor 6 tot 8 personen.
Ingrediënten
- 2 kleine konijnen in stukkenken
- Sjalotjes, gepeld - 20 stuks
- Knoflook - 2 teentjes uitgeperst
- 1 fijngehakt takje peterselie
- 1 fijngehakt takje tijm
- 3 sprietjes bieslook
- Witte wijn - 2 dl.
- Kipbouillon - 4 1/2 dl
- Champignons - 350 gram
- Geschrapte krielaardappelen - 350 gram
- Olijfolie - 3 eetlepels
- Peper en zout
- Bloem of maizena
- Boter - 75 gram
Instructies
De stukken konijn bestrooien met peper en zout en door de bloem wentelen. De olijfolie plus de helft van de boter verhitten in de braadpan en hierin de uitjes snel rondom bruin bakken. Neem ze uit de pan en doe vervolgend de stukken konijn in het braadvet en bak deze rondom bruin.
Voeg dan de gebakken ui, 1 teentje knoflook, peterselie, tijm, bieslook, wijn, zout, peper en zoveel bouillon toe, tot dat de stukken vlees voor de helft onderstaan. De pan sluiten en aan de kook brengen. Stoof daarna zachtjes de stukken konijn in 45 minuten tot 1 uur gaar.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan en fruit hier in de knoflook. Voeg champignons toe en fruit alles gaar.
Ondertussen de krieltjes gaar koken en droog laten stomen.
Haal de stukken konijn uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord.
Bind het stoofvocht van het konijn met wat bloem of maizena tot een goede sausdikte.
Schenk de saus, samen met de champignons, over het vlees. Serveer met de krielaardappels.