- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 1h 25 min
Linzen stoofpotje
Om een lekkere stoofpot te krijgen hoeft er niet altijd vlees te worden gebruikt. Deze stevige linzenstoofpot zit boordevol gezonde vitamines en mineralen. Is niet enkel bedoeld voor vegetariërs. Mensen die altijd vlees eten zullen er ook van smullen.
Ingrediënten
- Krieltjes, gehalveerd - 250 gram
- Bleekselderij - 1 exemplaar in plakjes
- Knoflook - 3 tenen
- Uien in ringen - twee stuks
- 1 winterwortel in plakjes
- Boerenkool, bladeren grof gehakt - 150 gram
- Groene linzen, gedroogd - 125 gram
- Blik gepelde tomaten - 400 gram
- Tomatenpuree - 2 eetlepels
- Komijnpoeder - 1 theelepel
- 1 Bouillonblokje
- Peterselie, gehakt - handjevol
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
Oven voorverwarmen op 200 graden. De gehalveerde krieltjes op de bakplaat leggen en besprenkelen met olie. Bestrooien met peper en zout en omscheppen. 25 Tot 30 minuten bakken tot ze bruin zijn. Haal ze uit de oven en leg ze even apart.
Ondertussen pan opzetten met scheutje olie en ui, bleekselderij, knoflook en wortel op middelhoog vuur 25 minuten bakken. De groentes moeten zacht zijn. Voeg daarna de bouillon, tomatenpuree en komijn toe en bak alles nog 5 minuten; roer het zo nu en dan door om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft plakken.
Doe nu de groene linzen erbij en zorg dat alles onder water komt. Aan de kook brengen, vuur laag draaien en 35-40 minuten laten stoven.
Wanneer de linzen dan zacht zijn en de massa is ingekookt tot een stoofpotdikte, de geroosterde kriel, tomaat uit blik en de boerenkool toevoegen. Nog eens een minuut of 10 stoven. Zout en peper naar smaak toevoegen en de peterselie als laatste eroverheen strooien.
Het is ook erg lekker om nog 100 gram verse zilveruitjes met de kriel toe te voegen.