![Stamppot boerenkool klassiek](https://www.stamppot.nl/wp-content/uploads/2016/06/stamppot-boerenkool-150x150.jpg)
- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- Portie: 4 personen
Stamppot boerenkool klassiek
De lekkerste en meest eenvoudige manier om een goede stamppot boerenkool te maken. Tenminste.. dat vinden wij.
Ingrediënten
- Kruimige aardappel - 1kg
- Boerenkool - 600 gram
- Rookworst - 2 stuks
- Boter - 25 gram
- Azijn - 1 eetlepel
Instructies
De instructies voor deze stamppot boerenkool zijn erg eenvoudig, een kind kan de was doen!
- De aardappels moeten worden geschild, deze snijd je in stukken. In een ruime pan (nog zonder water) leg je de boerenkool. De aardappels leg je hier bovenop. Voeg zout toe en vul de pan met water tot zowel de boerenkool als de aardappels net onder de watergrens staan.
- Op een hoog tot midden hoog vuur breng je de pan aan de kook. Het is de bedoeling de boerenkool te laten slinken in zo'n 10 minuten tijd.
- De rookworsten hoeven enkel opgewarmd te worden wat perfect kan in de pan. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg ze bovenop de aardappels. Laat de aardappelen en boerenkool nog zo'n 15 minuten lang zachtjes gaarkoken. Haal de rookworsten hierna uit de pan en leg ze onder een deksel om ze warm te houden.
- De boerenkool en aardappels zijn nu klaar om af te gieten. Bewaar het kookvocht en stamp het geheel fijn.
- Boter, azijn, aardappels en boerenkool goed door elkaar roeren. Voeg steeds een beetje kookvocht toe om een lekker smeuïg geheel te krijgen. Op smaak brengen met peper, zout en misschien nog een beetje azijn.