- Voorbereiding: 30 minuten
- Kooktijd: 4h 00 min
Spaans stoofgerecht met winterspecerijen
Spanje....het land van de zon. Maar ook in Spanje is het wel eens koud en eten de Spanjaarden echte wintergerechten. Deze winterstoofpot uit Ibiza doet je even denken aan dat heerlijke warme land.
Ingrediënten
- Stoofvlees in blokjes - 2 kilo
- Bloem - 45 gram
- Peper en zout - van elk 1 theelepel
- Olijfolie - 4 eetlepels
- Boter - 100 gram
- Congac - 1.2 dl.
- Rozemarijn - 2 takjes
- Bleekselderij - 1 stengel
- Kruidnagels - 6
- Tijm - 6 takjes
- Handjevol bladselderij
- Halve sinaasappelschil in reepjes
- 1/2 stokje kaneel
- Pancetta - 75 gram
- Uien in ringetjes gesneden - 3
- Wortels diagonaal in plakjes gesneden - 4 stuks
- Knoflookteentjes - 5
- Tomatenpuree - 2 eetlepels
- 1 fles rode Spaanse rode wijne wijn
- Stukjes gemengde paddenstoelen - 750 gram
Instructies
Oven voorverwarmen op 140 graden en de blokjes vlees droogdeppen en bestrooien met bloem, peper en zout. Verhit de helft van de boter en de helft van de olie in een braadpan en bak het vlees in porties aan alle kanten bruin. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan en zet apart in een kom.
Cognac in de pan gieten en de aanbaksels van het vlees losroeren. Breng de drank aan de kook en laat voor de helft inkoken. Giet over het vlees.
Bind de rozemarijn, bleekselderij (met de kruidnagels erin gestoken), tijm, peterseliestengels, sinaasappelschil en kaneel aan elkaar met keukentouw of doe alles in een stukje kaasdoek en bind het dicht.
Verhit 25 gram boter in een pan en bak hier de pancetta in. Voeg vervolgens uien, knoflook en wortels toe en bak dit geheel een minuut of 8. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze even kort mee. Voeg het vlees en vocht hier weer bij en schep door elkaar. Kruiden toevoegen en de wijn erbij gieten tot dat alles onder staat.
Laat de pan nu 4 uur in de oven zachtjes pruttelen.
Bak de stukjes paddenstoel in de overgebleven olie en roer dit aan het einde van de kooktijd door de stoofpot.
Het gerecht is nog smaakvoller wanneer je de estofada een dag laat staan. Alle smaken zijn nu goed in elkaar getrokken.
Lekker met aardappelen maar ook met rijst.