- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 2h 00 min
Roti met kip
Roti zijn Surinaamse pannenkoekjes die je samen eet met een vulling. Hieronder beschrijf ik alleen de vulling. Elke goede supermarkt verkoopt roti-pannenkoekjes (vaak in de diepvries te vinden).
Masala is een kerriepoeder soort, die veel in Suriname wordt toegepast. Gebruik niet de gewone kerrie, want dan sla je de plank volkomen mis.
Kousenband is een Surinaamse, uitgerekte lange peul, die lijkt op de Nederlandse spercieboon.
Ingrediƫnten
- Kippendijvlees zonder bot - 750 gram
- Stevig gekookte aardappels - 750 gram
- Knoflook - 4 teentjes
- Uien - 2 stuks
- Kousenband - 500 gram
- 1 groot kippenbouillonblokje
- Tomatenpuree - 2 eetlepels
- Gemalen komijn - 1 theelepel
- Rode peper - 1
- Zonnebloemolie
- Zwarte peper - 1 theelepel
- Zout
- Surinaamse Masala - 2 volle eetlepels
Instructies
Snij de kip in blokjes evenals de geschilde aardappelen. Uien en knoflook schillen en klein snijden. Ontdoe de peper van de zaadlijsten en snij fijn. De kousenband in stukjes van 3 cm snijden. Zet alles apart klaar op bordjes.
Verhit een paar lepels zonnebloemolie in de wok en fruit ui, knoflook en peper even kort aan.
Verkruimel nu het bouillonblokje boven het mengsel en voeg komijn, masala en peper toe. Voeg evetueel een glas water toe en roer tot een mooie compacte massa.
Dan is het tijd om de kipblokjes en de tomatenpuree toe te voegen en te zorgen dat de blokjes gaar en bruin worden. Als laatste gaan de aardappels en de kousenband erdoor. Op smaak brengen met zout. Breng nu de massa over in een stoofpot en laat een paar uur stoven.
Serveer de kiproti met de opgewarmde roti-pannenkoekjes en eventueel wat sambal en hardgekookte eieren.
Roti eet je met je handen. Je scheurt een stukje van het pannenkoekje af en pakt hiermee de groenteen vlees.