
- Voorbereiding: 25 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
Pastinaak-spruitjesstamppot met hertenbiefstuk
Stamppot met de kerstdagen? Jawel, lekker makkelijk met een stukje wild en een heerlijke, zelfgemaakte champignonsaus. Zo kom je de kerstdagen wel door...
Ingrediënten
- Pastinaak (mooie witte) - 600 gram
- Spruitjes - 300 gram
- Slagroom - 100 ml
- Boter - 75 gram
- Zout en peper (uit de molen)
- Snufje nootmuskaat
- Hertenbiefstukjes - 4 stuks à 125-150 gram
- Champignons voor de saus - 250 gram
- Madeira - 100 ml
- Slagroom - 100 ml
- 1 Sjalot
Instructies
Stamppotje maken
De pastinaak (eventueel) schillen en in stukken snijden. In 10 minuten gaar koken. Ondertussen de spruitjes in plakjes ( 2 of 3) snijden en in 2 minuutjes gaar koken.
Snipper de sjalot en snijdt de champignons in plakjes.
Pastinaak afgieten en samen met de helft van de boter en 100 ml. slagroom tot een puree stampen. Meng de spruitjes, nootmuskaat, peper en zout door de aardappelpuree. De stamppot is al klaar. Houdt deze warm..
Hertenbiefstukjes bereiden
Zorg ervoor dat de biefstukjes al een half uurtje buiten de koelkast liggen. Doe de andere helft van de boter in een koekenpan en bak de reebiefstuk aan beide kanten een aantal minuten. Laat dan nog even 5 minuutjes nasudderen. Pas op! Niet te lang, anders wordt het vlees stug. Haal de hertenbiefstukjes voorzichtig uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie.
De champignonsaus
Gebruik de pan waar je de biefstukjes in hebt gebakken. De gesnipperde sjalotjes bak je in het overgebleven vet, samen met de champignons. Al roerende op een hoog vuur gaar laten worden (2 minuten) Doe de Madeira bij de champignon/sjalotjes en laat even inkoken. Doe als laatste de slagroom bij deze massa. Op smaak maken met peper en zout.
Mooi opdienen doe je zo..
Verwarm de borden en verdeel een mooi bergje stamppot op de borden. Snij de biefstuk in plakjes en leg deze dakpansgewijs aan de zijkanten van de puree. Nog even een schep saus over de puree lepelen en je kerstdiner is klaar!