
- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 2h 00 min
Erwtensoep (Snert)
Deze ouderwetse erwtensoep heb ik gevonden in een oud kookboek uit 1973. Ik maak deze soep zelf nog op dezelfde manier als in de jaren '70. Je vindt erwtensoep een traktatie of je vindt het maar niks. Dit is echter een heerlijke maaltijdsoep waar je misschien een plakje roggebrood met spek of dunne geroosterde broodjes besmeerd met wat boter bij kunt serveren.
Ingrediënten
- Groene erwten of spliterwten - 500 gram
- Water - 2 liter
- Kluifjes, saucijsjes, krabbetjes, spek of rookworst - 500 gram
- 1 Bosje selderij
- Prei - 500 gram
- 1 Kleine knolselderij
- zout
Instructies
Erwten uitzoeken, goed wassen en een paar uur laten weken (mits het spliterwten zijn, deze hoeven niet te worden geweekt.) De erwten in het weekwater(2 liter) samen met de krabbetjes, kluifjes etc. gaar koken. Het vlees er uit halen en de erwten tot pap roeren. Spliterwten zijn al tot pap gekookt, dus deze zijn makkelijker te verwerken. Kooknat en erwtenpap met elkaar vermengen en de gewassen en kleingesneden groentes (prei en knolselderij) samen met het vlees en zout gaar koken. Het vlees voor opdienen uit de soep nemen en klein snijden. Soep afmaken met de fijngesneden selderij en niet meer koken