- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
Stamppot rode biet met appel en spek
Deze stamppot met rode bietjes is een koolhydraatarme variant. Er wordt in plaats van aardappels, bloemkool gebruikt.
Je kunt voor deze stamp verse bietjes aanschaffen, dan heb je echter een langere kooktijd nodig, dan met de voorgekookte biet.
Heerlijk met de appel en de blokjes knapperig gebakken speklapje!
Ingrediënten
- Bloemkoolroosjes van twee bloemkolen
- Speklapjes
- Gekookte bietjes - 500 gram
- 1 gesnipperde ui
- 1 appel (Elstar)
- 2 eetlepels boter
- Peper en zout
Instructies
Kook de bloemkoolroosjes in water met zout in 20 minuten gaar.
Smelt 1 eetlepel boter in een koekenpan. Bestrooi de speklappen aan beide kanten met zout en bak aan beide kanten lekker knapperig en bruin. Leg de speklappen op een bord en snij ze in kleine stukjes.
Bak in diezelfde pan, met de overgebleven boter, de ui glazig. Ondertussen de gekookte bietjes in blokjes snijden. Ontdoe de appel van de klokhuis en snij deze ook in blokjes. Bak vervolgens de blokjes appel en bieten, een aantal minuten mee met de ui.
Bloemkool afgieten en met een eetlepel boter fijnstampen tot een puree.
Voeg de stukjes speklap en het bieten/appel aan de bloemkoolpuree toe en schep het er doorheen.