
- Voorbereiding: 25 minuten
- Kooktijd: 2h 00 min
Irish stew
Een wintergerecht waar je lekker veel van moet maken. Dan heb je de volgende dag ook nog een maaltijd. De meeste pubs in Ierland hebben dit gerecht op de kaart staan. Origineel wordt deze stoofpot gemaakt met lamsvlees. Dit recept is echter met sukadelapjes bereid.
Ingrediënten
- Runder sucadevlees - 1 kilo
- Vastkokende aardappelen - 500 gram
- Winterpenen - 2 stuks
- Knoflooktenen - 4
- Uien - 2
- Tijm - 2 takjes
- Laurierblad - 2
- Tomatenpuree - 1 blikje
- Worcestersaus - 2 eetlepels
- Runderbouillon - 500 ml
- 1 fles Guiness
- Peterselie voor de garnering
- Olie en boter om in te bakken
- Peper en zout
Instructies
Vlees in dobbelsteentjes snijden. Knoflook fijn maken en de wortels, aardappelen en uien schillen. Snijdt de aardappelen in blokjes en de uien in halve maantjes. Wortels in plakjes snijden.
Olie en/of boter in de braadpan heet laten worden en het vlees bruin braden. Voeg knoflook, peper en zout toe. Doe hierna de suiker, tijm, laurier, tomatenpuree, worchestersaus, warme bouillon en de Guinness er bij. Alles aan de kook brengen en een uur laten sudderen.
Bak de uien, aardappelen en wortels in een aparte pan ongeveer in tien minuten gaar en voeg dit toe aan de vleesmassa.
Dit samen nog een uurtje laten sudderen tot vlees en aardappelen helemaal gaar zijn. Je kunt wanneer dit nodig blijkt aanvullen met bouillon of Guiness.
Garneren met de peterselie.
In Ierland wordt bij dit gerecht Guiness bier gedronken en Iers soda brood gegeten.