- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
Stamppot knolselderij
Knolselderij is een echte, onvervalste Nederlandse groente. Werd vroeger misschien toch iets meer gebruikt dan tegenwoordig. Een ouderwetse stamppot met serranoham.
Serranoham is een Spaanse rauwe ham, die nog op de authentieke manier wordt geproduceerd in het zuiden van Spanje. De dorpjes in Andalusië zijn de bakermat van de deze verfijnde hamsoort.
Samen met de oer-Hollandse knolselderij, heb je een aparte maaltijd die verrukkelijk smaakt. Koop de serranoham bij een goede slager, dan heb je altijd de échte uit Spanje.
Ingrediënten
- Kruimige aardappelen - 500 gram
- 1 Knolselderij
- Serranoham - 100 gram
- Kippenbouillon - 50 ml. van 1 tablet
- Olijfolie
- Dijonaise - 1 eetlepel
- Zuivelspread (naturel) - kuipje van 150 gram
- Verse peterselie - 30 gram
Instructies
Aardappels en knolselderij schillen en in stukken snijden. In een pan met een bodempje water in ongeveer 20 minuten gaar koken.
De plakken serranoham halveren en aan beide zijdes in de hete olie krokant bakken.
Aardappels en knolselderij afgieten en samen met de bouillon, dijonnaise en zuivelspread tot een mooie puree stampen.
De peterselie fijnknippen en door de stamppot scheppen.
Opdienen met de warme, krokante ham.