- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 15 minuten
Hachee van restvlees
Hachee is een gerecht waar vrijwel elke Nederlander wel bekend mee is of zelfs heeft gegeten. Het is een heerlijke uienstoofpot die ik vaak bereid met vleesrestjes. Op een dag laat ik bijvoorbeeld 4 lapjes rundvlees rustig sudderen. De overgebleven 2 lapjes samen met de heerlijke jus die ontstaat, gebruik ik vervolgens om een authentieke en klassieke hachee te maken.
Het proces van het langzaam sudderen van het vlees, waarbij de smaken zich heerlijk vermengen, is voor mij essentieel bij het bereiden van de hachee. De aroma's die vrijkomen en de wijze waarop het vlees zich zachtjes laat bereiden, dragen bij aan de rijke en hartige smaak van dit traditionele gerecht. Het is echt een manier om restvlees op een verrukkelijke en smaakvolle wijze te hergebruiken.
Met de toevoeging van uien, kruiden en soms een vleugje azijn ontstaat er een smaakvolle saus die perfect samengaat met aardappelpuree of gekookte aardappelen. De zachtheid van het gestoofde vlees in combinatie met de hartige saus en de zoete smaak van de uien maken hachee tot een geliefde favoriet tijdens koude dagen in Nederland. Het is een gerecht dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook warmte en gezelligheid brengt aan tafel, vaak met herinneringen aan familiediners en gezamenlijke maaltijden.
Ingrediƫnten
- Overgebleven runderstoofvlees
- Overgebleven jus - 8 dl. eventueel aanlengen met water of bouillon
- Flinke uien - 4
- Azijn - 2 eetlepels
- Bloem ( ik gebruik zelf altijd maizena)
Instructies
- Nadat het rundvlees volledig gestoofd is in kruiden en jus, waardoor het een heerlijke smaak heeft gekregen, haal je het vlees voorzichtig uit de jus. Snijd het vlees vervolgens in kleine stukjes terwijl je de jus apart houdt. Bewaar het vlees in een aparte kom.
- Verwarm de jus in een aparte pan of schaal. Zorg ervoor dat deze nog warm is terwijl je doorgaat met de volgende stappen.
- Snijd de uien in niet al te kleine stukken. Bak deze stukken in dezelfde braadpan waarin je eerder het vlees hebt gestoofd. Bak de uien tot ze mooi glazig en lichtbruin zijn.
- Zodra de uien glazig zijn, giet je voorzichtig de nog warme jus over de gebakken uien in de braadpan. Voeg de eerder gesneden stukjes vlees toe aan de pan en voeg ook twee eetlepels azijn toe. Laat het geheel nog even sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen vermengen.
- Om de hachee wat dikker te maken, bind je de massa met een beetje maizena of bloem. Voeg geleidelijk aan kleine hoeveelheden maizena of bloem toe terwijl je blijft roeren, totdat de gewenste dikte van de hachee bereikt is.
- Serveer de hachee met rode kool, een beetje appelmoes en een smakelijke aardappelpuree. Dit zal de perfecte combinatie vormen met de hartige hachee.
Dit recept is ideaal voor koude winterdagen. De warme en rijke smaken van de hachee in combinatie met de klassieke bijgerechten zullen zeker een hartverwarmende maaltijd bieden tijdens het koude seizoen.