- Voorbereiding: 25 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
Aardperenstamppot met pruimen
Aardperen... een vergeten groente die net als de gewone aardappel kan worden gebruikt voor stamppotten. De aardpeer heeft een wat zoetige smaak met een vleugje noten. Jammer dat deze groente nog weinig wordt gebruikt. Je kunt er namelijk een heerlijke stamppot van maken met gewelde pruimen.
Ingrediënten
- Aardperen - 750 gram
- Aardappelen - 750 gram
- Rode uien - 4
- Ongezouten roomboter - 50 gram
- Knoflooktenen - 2
- Gewelde pruimen zonder pit - 150 gram
- Salieblaadjes - 7 gram
- Verse slagroom - 100 ml.
- Franse Gruyerekaas 47+, geraspt - 100 gram
Instructies
Aardperen en aardappels beiden schillen in stukken snijden en gaar koken in een laagje water, ongeveer in 20 minuten.
Ondertussen de salie en knoflook fijnsnijden. De uien elk in 4 partjes verdelen. Doe de helft van de boter in een koekenpan en fruit de knoflook, ui en salie in 10 minuten.
Giet de aardperen en aardappels af en stamp ze tot een smeuïge massa. Roer de gewelde pruimen (gehalveerd), de slagroom, het ui- knoflookmengsel en het restant van de boter door de aardpeer/aardappelmassa.
Vet een ovenschaal in en breng de stamppot over in deze schaal. Strooi de Gruyerekaas over het gerecht en bak in 20 minuten bruin in de op 180 graden voorverwarmde oven.
Je kunt deze stamppot zo eten of met een stukje gebakken kipfilet.