- Voorbereiding: 30 minuten
- Kooktijd: 1h 10 min
Perenstamppot
Een heerlijke fruitstamppot die bestaat uit peren en aardappels. Vooral kinderen vinden dit gerecht lekker. Vroeger werd deze stamppot Elfstedenbliksem genoemd. Het is een bijna vergeten gerecht. Erg jammer, want samen met het zoute spek weet je niet wat je proeft!
Ingrediƫnten
- Stoofperen - 1 kilo
- Aardappelen - 1 kilo
- kaneel - 1 theelepel
- Suiker - 1 eetlepel
- Gerookt spek in blokjes of plakjes - 600 gram
- Azijn - 2 eetlepels
- Peper en zout
Instructies
Peren schillen, klokhuizen verwijderen en in vieren snijden. Zo ook de aardappelen schillen en in stukken snijden.
Peer, kaneel en suiker met 2 dl. water aan de kook brengen. Drie kwartier zachtjes laten koken/stoven. Doe dan de aardappels erbij en laat stoven tot alles goed gaar is (circa 25 minuten)
Intussen het spek zachtjes laten bakken en uit de pan nemen. Giet de aardappels/peren af en laat even droog stomen. Doe het spekvet, de azijn en de peper bij de aardappels en peer en roer tot een compacte massa.
Serveer samen met de uitgebakken spek.