- Voorbereiding: 3h 30 min
- Kooktijd: 30 minuten
Kaneelbroodjes uit Denemarken
Omdat ik kaneel zo'n echte specerij vind, die past bij de wintermaanden, horen de Deense kaneelbroodjes ook min of meer tot de winterrecepten met een buitenlands tintje. Natuurlijk kun je ze ook in de zomermaanden eten!
Ingrediënten
- Volle melk - 3.5 dl
- Kaneelstokjes
- Bloem - 500 gram
- Boter in blokjes - 200 gram
- Suiker - 225 gram
- Instantgist - 7 gram
- Kaneelpoeder - 2 theelepels
- zout - 1/2 theelepel
- olie om in te vetten
- 1 eidooier losgeklopt in 2 eetlepels melk
- Parelsuiker - 2 eetleps
Instructies
Melk opwarmen samen met de kaneelstokjes en 50 gram boter. Doe bloem, 75 gram suiker, gist, zout en 1 theelepel kaneel in een kom en meng met de deeghaken alles dooreen.
Haal de kaneelstokjes uit de melk en voeg de bloem met de andere ingrediënten toe en kneed een mooie bal van deze massa.
Haal de bal uit de kom en vet deze in met wat olie. Rol nu de bal door de kom zodat de buitenzijde bedekt is met de olie.
Kom afdekken en laten rijzen op een warm plekje tot de bal deeg is verdubbeld.
Roer 1 theelepel kaneel door 150 gram suiker. 3 Eetlepels van deze kaneelsuiker apart houden. Roer de rest van de kaneelsuiker door de overgebleven 150 gram boter.
Sla de lucht uit het deeg en rol dit uit op een met bloem bestoven werkblad, 35 x 45 cm. Leg het met de lange kant naar je toe en besmeer met de kaneelboter.
Vouw het bovenste derde deel van het deeg naar onderen en dan het onderste derde deel naar boven.
Snijd het deeg in twaalf repen van 3,5 x 11 cm en elke reep in de lengte bijna helemaal doormidden. Draai de twee ‘benen’ elk drie keer, zodat je een gedraaide knoop krijgt. Stop de uiteindes onder het broodje.
Leg de broodjes op twee met bakpapier beklede bakplaten. Dek ze af en laat ze rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Dit heeft zo’n 2,5 uur nodig.
Verwarm de oven voor op 190 °C . Bestrijk de broodjes met het ei, bestrooi ze met de parelsuiker en bak ze in 25 tot 30 minuten goudbruin.
Verwarm de bewaarde kaneelsuiker met 50 ml water tot de suiker oplost. Laat de siroop 3 minuten koken en dan afkoelen. Bestrijk de broodjes er tijdens het afkoelen twee tot drie keer mee.