- Voorbereiding: 3h 00 min
- Kooktijd: 50 minuten
Cornish Pasty
Cornish Pasty is van oorsprong een specialiteit uit Cornwall. Je komt het echter overal in Engeland tegen. De traditionele versie is die met rundvlees. Het recept is het uitproberen waard!
Ingrediënten
- Bloem - 500 gram
- Reuzel (vet) - 120 gram
- Boter - 125 gram
- Zout - 1 theelepel
- Koud water - 175 ml.
- Voor de vulling:
- Rundvlees - 450 gram
- Aardappel - 450 gram
- Koolraap - 250 gram
- Ui - 200 gram
- Losgeklopt ei met wat melk
- Zout en peper
Instructies
Doe de bloem, het zout, de reuzel en de boter bij elkaar in een kom en wrijf het tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Dit kan ook in de keukenmachine.
Voeg het water toe en kneed het tot een soepel deeg. Kneed niet te kort, want hoe soepeler het deeg, des te beter het straks de vulling kan houden en niet breekt. Doe het in deeg in huishoudfolie en laat het minstens 3 uren in de koelkast rusten. Doe je dit niet, dan zal het moeizaam uit te rollen zijn.
Ondertussen het vlees in dobbelsteentjes snijden. Aardappels, koolraap en ui schillen en ook deze in kleine blokjes snijden.
Oven voor verwarmen op 165 graden
Rol het deeg uit tot een grote lap, zo groot dat je er zo'n 6-8 ronde cirkels van 20 cm doorsnee uit kunt snijden. Een bord of bakring is hiervoor heel handig.Leg in het midden van elke deegcirkel een laag groente en verdeel dan het vlees. Bestrooi met flink wat zout en peper, waarbij je nog wat royaler met de peper mag zijn.
Deegcirkels dichtvouwen en de randen een klein beetje nat te maken met wat water. Rondom dichtvouwen. Om er een netjes en strakke rand van te maken, vergt wat geduld, maar oefening baart kunst!
Leg de pasties op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zult waarschijnlijk twee bakplaten nodig hebben. Bestrijk de pasties met het losgeklopte eimengsel en bak ze dan in ca. 50 minuten gaar en goudbruin.
Een heerlijk hapje voor tussendoor, bij de lunch of borrel.