- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 3h 00 min
Stoofvlees met friet
Een onvervalste klassieker van Belgische bodem is stoofvlees met friet. Maak de friet zelf, dan zet je een geheel eigen gerecht op tafel.
Ingrediënten
- Uien - 2
- Bloem - 2 eetlepels
- Stoofvlees - 1 kilo
- Roomboter
- Gemberwortel, korianderzaad,kardemom, zwarte peper en nootmuskaat - 1 theelepeltje per specerij
- Bruin bier - 1 flesje
- Laurier - 2 blaadjes
- Tijm - 2 takjes
- Peperkoek - 2 sneetjes
- Scherpe mosterd - 2 eetlepels
- Aardappels voor de frieten - 1.5 kilo
- Frituurvet
Instructies
Stoofvlees
Uien pellen en niet in te kleine stukken snijden. Braadpan verhitten met klontje boter en de uien bakken (niet te bruin).
Vlees in stukjes snijden en door de bloem wentelen. Schroei het vlees dicht in een andere pan. Vlees tijdens het braden kruiden met peper, zout en de specerijen. Voeg het vlees toe bij de uien. Roer door middel van het bier de aanbaksels los van de pan. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (dit heet deglaceren). Zodra het bier kookt, giet je het bij de stoofpot.
Maak een kruidenbuiltje van tijm en laurier, besmeer de peperkoek met mosterd en doe samen met de kruidnagel bij het vlees.
Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen en laat het kruidenbuiltje meestoven in de pan.
Stoof het vlees in 2 à 3 uur gaar.
Frieten
Schil de aardappelen en snijd ze met de hand in gelijkvormige frieten. Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.
Verhit het frituurvet op 140°C. Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig en serveer bij het stoofvlees.