- Voorbereiding: 10 minuten
- Kooktijd: 3h 00 min
Balkenbrij zoals oma het maakte..
Balkenbrij...de ouderen onder ons weten vast nog wel wat het is. Wij kregen het als kind wel eens bij mijn oma. Mijn ouders smulden er van... Leuk om eens zo'n ouderwets recept te maken en je kinderen voor te zetten..
Het ingrediƫnt rommelkruid bestaat uit de volgende specerijen en kruiden;
Zoethoutwortel, nootmuskaat, kaneel, suiker, foelie, peper, anijs, kruidnagel, gemberpoeder en sandelhout.
Ingrediƫnten
- Varkenskrabbetjes - 1 kilo
- Heet water - 2 liter
- Nootmuskaat - 1 theelepel
- Kruidnagelpoeder - 3 theelepels
- Rommelkruid (zie bovenstaande uitleg) - 4 theelepels
- Boekweitmeel - 400 gram
- Boter
- Peper en zout
Instructies
Doe de varkenskrabbetjes in een grote pan met het hete water, strooi er wat zout bij. Laat dit 2 1/2 uur pruttelen tot het vlees van de botten valt. Haal het vlees uit het water en gooi de botten en het dikke vel weg. Draai het vlees door de vleesmolen en maal het fijn.
Vocht zeven en 1 1/2 liter terug doen in de pan.
Voeg de nootmuskaat, peper en zout, kruidnagelpoeder en het rommelkruid toe.
Breng de vleesbrij en de kruiden aan de kook en draai dan het vuur laag. Strooi langzaam het boekweitmeel door deze massa. Roer langzaam tot het een stijf deeg ontstaat.
Draai even het vuur heel hoog en laat het deeg 3 x ploffen.
Spoel twee kommen om met koud water en stort de balkenbrij hier in. Laat dit 5 uur lang opstijven in de koelkast.
Stort de balkenbrij na de koelperiode om op een plank en snijdt in vingerdikke plakken. Bak ze vervolgens in de koekenpan knapperig en bruin. Heerlijk met een schijf appel (goudreinet)