- Voorbereiding: 1h 40 min
- Kooktijd: 55 minuten
Apfelstrudel
Apfelstrudel is samen met een bolletje roomijs een verrukkelijk dessert uit Oostenrijk. Je kunt deze apfelstrudel ook maken als gebakje bij de koffie. Beetje slagroom erbij en je dag kan niet meer stuk!
Het maken van deze strudel is best wel bewerkelijk. Maar toch ook wel weer voor iedereen te doen! iedereen te doen.
Ingrediënten
- Tarwebloem - 200 gram
- Roomboter, ongezouten - 100 gram
- Water uit de kraan - 120 ml.
- Mildzoete appels (Jonagold) - 4 stuks
- Rozijnen - 50 gram
- Suiker - 100 gram
- Kaneel - 1 eetlepel
- snufje zout
- Vanillesuiker - zakje van 8 gram
- Gemalen kruidnagel - 1 theelepel
- Citroensap - 3 eetlepels
- Amandelschaafsel - 55 gram
- Beschuiten - 4
Instructies
Maak een pan heet door deze gevuld met water aan de kook te brengen.
Meng intussen de helft van de bloem, de helft van de boter, het lauwwarme kraanwater en zout dooreen.
Voeg de rest van de bloem toe en kneed met de hand tot je een soepel deeg hebt. Schenk nu het hete water uit de pan en leg er bakpapier in. Leg het deeg op het bakpapier en laat dit 1 1/2 uur rusten.
Oven voorverwarmen op 190 graden.
Halveer de appels en snijd in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in blokjes van 0.5 x 0.5 cm. Meng de appelstukjes met de suiker, rozijnen, kaneel, vanillesuiker, kruidnagel, het citroensap en amandelschaafsel.
Het deeg na 1 1/2 uur uit de pan nemen en op een met bloem bestoven werkblad uitrollen toto een lap van 20 x 30 cm. Rek het deeg daarna met de hand uit tot een lap van 50 x 70 cm. Het deeg is nu heel dun en bijna doorzichtig.
Bestrijk nu royaal met ¼ van de boter. Verkruimel de beschuit boven het deeg. Verdeel het appelmengsel over de helft en laat 4 cm aan de randen vrij. Vouw de zijkanten naar binnen.
Rol deze strudel op met behulp van het bakpapier. Bestrijk met de rest van de boter.
Bak deze apfelstrudel in de voorverwarmde oven in 55 minuten gaar.
Voor het opdienen even wat af laten koelen.