
- Voorbereiding: 25 minuten
- Kooktijd: 25 minuten
Stoemp van de kust
Dit van oorsprong Belgische stamppotrecept is weer heel anders dan onze Hollandse traditionele wintergerechten. Een goede reden om deze "stoemp van de kust" uit te proberen. Vis uit de Noordzee en lekkere kruiden en verse groente van de groenteboer.
Ingrediƫnten
- Aardappelen, kruimig - 500 gram
- Schartongfilets - 6 stuks
- Mosselen - 500 gram
- Garnalen, gepeld - 200 gram
- Courgette in blokjes - Een
- Tomaten, zonder zaad in blokjes - twee
- Witte wijn - 1 dl.
- Slagroom - 2 dl.
- Peper en zout
Instructies
Schartongetjes kruiden met citroenpeper en oprollen.
Mosselen wassen en de slechte wegdoen.
Aardappels schillen, in stukken snijden en koken. Afgieten en een puree van stampen.
Boter in de pan doen, het sjalotje even laten stoven en de blokjes courgette en tomaat toevoegen. Kruiden met de peper en het zout.
Na een minuut of 3 afblussen met de witte wijn en daarna al roerende de room toevoegen.
Ondertussen kun je de tongrolletjes en de mosselen gaar stomen op 100 graden.
De puree kan worden gemengd met de groentes, de helft van de mosselen en 3/4 van de garnalen.
Opdienen
Schep de puree op een groot bord en garneer met de overgebleven garnaaltjes. De opgerolde schartong steek je met een spiesje op de stoemp. Aan de zijkanten kun je nog een paar mossels in de schelp leggen. (zie foto boven het recept)
Als extra kan nog wat basilicum worden gebruikt om over de visjes te strooien en een vissausje smaakt prima bij dit gerecht.