De oorsprong van andijvie

Eén van de bekendste Nederlandse bladgroenten is toch wel andijvie. Wie kent dit groene, oer-Hollandse gewas niet? Het is een eenjarige plant en groeit heel goed op de koude bodem. Daarom is het erg geschikt voor ons klimaat. De plant behoort tot de cichorei-familie, die zijn oorsprong heeft in het gebied rond de Middellandse Zee.

Er zijn in Nederland wel honderden hectaren met andijvieplanten te vinden. Het is, zoals de meeste groentesoorten tegenwoordig, het hele jaar door te vinden in de winkels. Als het niet meer in de volle grond gezaaid kan worden, dan komt het uit de warme of koude kas.

Andijvie zelf kweken

Het is een vrij eenvoudige groente om zelf te kweken. Je kunt het vanaf de zomer tot ongeveer oktober zaaien. Wel is het belangrijk om de plantjes regelmatig water te geven, omdat ze snel kunnen doorschieten. In de herfst duurt het ongeveer twee keer zolang voordat je een volgroeide andijvieplant hebt.

Twee soorten

Er bestaan twee soorten andijvie. De ene soort heeft hele bladeren en de andere soort is de zogenaamde krulandijvie. De gekrulde andijvie is wat bitterder van smaak. Het is dan ook geen toeval dat de andijvie familie is van de witlof.

Boordevol vitamines en mineralen

Andijvie is een heel gezond gewas. Het bevat veel vitamines, vooral vitamine A en C, en ook veel mineralen als calcium, kalium en magnesium. Deze gezonde stoffen zitten vooral aan de buitenkant, dus in het groenste deel van de plant.

Hoe wordt andijvie gegeten?

De meeste mensen zullen de andijvie vooral kennen van de stamppot rauwe andijvie. Nadat de aardappels gekookt zijn, wordt de fijngesneden andijvie toegevoegd . Dit gerecht wordt vaak gegeten met spekblokjes, maar ook voor de vegetariërs zijn er heerlijke variaties te bedenken met bijvoorbeeld kaas.

Een andere mogelijkheid om andijvie rauw te eten, is dat je het verwerkt in een salade. Vaak zit deze groente ook in voorverpakte salades van de supermarkt.

Als je een keer andijvie op een minder traditionele manier wilt eten, kun je het ook wokken of roerbakken. Gecombineerd met pittige kruiden en sambal, kun je er een heerlijk Aziatisch rijstgerecht mee maken.

Een pastagerecht is ook een mogelijkheid. Bijvoorbeeld door het te bereiden met ui, room, chorizo en zongedroogde tomaatjes. Je krijgt dan een smaakvol geheel dat je prima kunt serveren met een pastasoort als penne rigate of fusili.

Er zijn op het internet nog talrijke andere gerechten te vinden met dit gewas als hoofdingrediënt.

Een menu met andijvie is niet alleen een gezonde, maar ook een smakelijke keuze!