Ossenstaartsoep recept

Toen ik de titel van dit blog zag, twijfelde ik geen moment. Ossenstaart soep. Hang naar vroeger tijden toen mijn moeder zo’n ding bij de slager bestelde en er de lekkerste soep op tafel kwam. Helaas heeft ze mij het geheim nooit prijs kunnen geven.
Daarom in dit blog een aantal lekkere recepten voor ossenstaart soep, een krachtige soep die van ossenstaart wordt getrokken. Door een ossenstaart lang te laten koken, geeft die namelijk heel veel smaak af. Bovendien wordt het vlees lekker mals en valt zo van het bot af. Verder nog een aantal tips hoe je een ossenstaart nog meer kunt bereiden. Ossenstaart is meestal alleen bij de echte slager verkrijgbaar.Klassieke ossenstaartsoep

Ingrediënten:

1500 gram ossenstaart (stukken)
1 grote winterwortel in stuk
2 uien in ringen
2 el tomatenpuree
4 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
10 zwarte peperkorrels
Stukje foelie
2 takjes tijm
6 takjes selderij
100 ml Madeira
2 liter koud water
Peterselie
Bieslook
Zout
Grote zeef

Bereiden:

Bak de stukken ossenstaart in een grote pan rondom bruin, voeg de tomatenpuree toe en laat die nog twee minuten meebakken. Voeg het water toe en breng alles aan de kook. Voeg nu de ui, wortel en de kruiden toe (met uitzondering van de peterselie, bieslook en selderij) en laat alles minstens 3,5 uur zachtjes trekken. Schuim met een schuimspaan regelmatig af.
Giet de soep voorzichtig door de zeef en houdt het vlees achter.
Breng de soep op smaak met Madeira, zout en peper.
Bestrooi de soep bij het serveren met de verse kruiden.

Pittige Oosterse ossenstaartsoep

Een totaal andere variant is dit pittig soepje.

Ingrediënten:

750 gram ossenstaart (stukken)
2 uien
4 tenen knoflook
1 á 2 rode Spaanse pepers
1 cm verse gember
1 cm laos
1 stengel citroengras (Sereh)
1 prei
2 (indische) laurierblaadjes
2 runderbouillonblokken
1 citroen
1 liter koud water

Bereiden:

Spoel de ossenstaart eerst goed af onder de kraan.
Doe het water in een pan, voeg de ossenstaart toe en breng alles net tegen de kook aan. Laat het vlees zachtjes en minstens 3,5 uur opstaan. Schuim tussendoor af.
Snipper intussen de ui, pers of hak de knoflook fijn en snijd de rode peper (zonder zaadjes) in hele dunne ringetjes. Was en halveer de prei en snijd in halve ringen. Hak de laos en de gember fijn en voeg alles aan het einde van de trektijd toe, evenals de laurierblaadjes, het citroengras en de bouillonblokjes.
Laat de soep nog een kwartiertje koken en serveer de soep in kommen. Breng op smaak met het citroensap.
Serveer er eventueel wat kroepoek bij.

Dit blog krijgt nog een (ossen-)staartje.

Behalve als soep, kan een ossenstaart ook prima als hoofdgerecht dienen.
Probeer dit bijzondere gerecht maar eens! Het kost bijna geen voorbereidingstijd, gezond en gewoon zalig.

Ingrediënten:

Kilo ossenstaart
500 gram pitloze rode druiven
1 grote winterwortel
2 teentjes knoflook
2 uien
Takje tijm
Foelie
Olijfolie of druivenpitolie
Een grote, liefst gietijzeren pan

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Snijd de wortel in (halve) plakjes en snipper de ui.
Fruit dit ongeveer 20 minuten in de olie aan. Wanneer de pan ovenbestendig is, kan de knoflook, tijm en foelie worden toegevoegd. Anders doe de wortel en de ui eerst in een ovenschaal over en voeg daarna de knoflook enz. toe.
Leg hierop de ossenstaart en verdeel tot slot de druiven erover. Doordat de druiven openknappen, geven ze smaak af.
Na ongeveer vier uur is de ovenschotel klaar. Dat is het geval als het vlees van het bot afvalt.

Geef er stokbrood bij met zeezout- of tijmboter. Lekker om te dippen.

Ossenstaartsoep recept
Toen ik de titel van dit blog zag, twijfelde ik geen moment. Ossenstaart soep. Hang naar vroeger tijden toen mijn moeder zo’n ding bij de slager bestelde en er de lekkerste soep op tafel kwam. Helaas heeft ze mij het geheim nooit prijs kunnen geven.
Daarom in dit blog een aantal lekkere recepten voor ossenstaart soep, een krachtige soep die van ossenstaart wordt getrokken. Door een ossenstaart lang te laten koken, geeft die namelijk heel veel smaak af. Bovendien wordt het vlees lekker mals en valt zo van het bot af. Verder nog een aantal tips hoe je een ossenstaart nog meer kunt bereiden. Ossenstaart is meestal alleen bij de echte slager verkrijgbaar.

Klassieke ossenstaartsoep

Ingrediënten:

1500 gram ossenstaart (stukken)
1 grote winterwortel in stuk
2 uien in ringen
2 el tomatenpuree
4 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
10 zwarte peperkorrels
Stukje foelie
2 takjes tijm
6 takjes selderij
100 ml Madeira
2 liter koud water
Peterselie
Bieslook
Zout
Grote zeef

Bereiden:

Bak de stukken ossenstaart in een grote pan rondom bruin, voeg de tomatenpuree toe en laat die nog twee minuten meebakken. Voeg het water toe en breng alles aan de kook. Voeg nu de ui, wortel en de kruiden toe (met uitzondering van de peterselie, bieslook en selderij) en laat alles minstens 3,5 uur zachtjes trekken. Schuim met een schuimspaan regelmatig af.
Giet de soep voorzichtig door de zeef en houdt het vlees achter.
Breng de soep op smaak met Madeira, zout en peper.
Bestrooi de soep bij het serveren met de verse kruiden.

Pittige Oosterse ossenstaartsoep

Een totaal andere variant is dit pittig soepje.

Ingrediënten:

750 gram ossenstaart (stukken)
2 uien
4 tenen knoflook
1 á 2 rode Spaanse pepers
1 cm verse gember
1 cm laos
1 stengel citroengras (Sereh)
1 prei
2 (indische) laurierblaadjes
2 runderbouillonblokken
1 citroen
1 liter koud water

Bereiden:

Spoel de ossenstaart eerst goed af onder de kraan.
Doe het water in een pan, voeg de ossenstaart toe en breng alles net tegen de kook aan. Laat het vlees zachtjes en minstens 3,5 uur opstaan. Schuim tussendoor af.
Snipper intussen de ui, pers of hak de knoflook fijn en snijd de rode peper (zonder zaadjes) in hele dunne ringetjes. Was en halveer de prei en snijd in halve ringen. Hak de laos en de gember fijn en voeg alles aan het einde van de trektijd toe, evenals de laurierblaadjes, het citroengras en de bouillonblokjes.
Laat de soep nog een kwartiertje koken en serveer de soep in kommen. Breng op smaak met het citroensap.
Serveer er eventueel wat kroepoek bij.

Dit blog krijgt nog een (ossen-)staartje.

Behalve als soep, kan een ossenstaart ook prima als hoofdgerecht dienen.
Probeer dit bijzondere gerecht maar eens! Het kost bijna geen voorbereidingstijd, gezond en gewoon zalig.

Ingrediënten:

Kilo ossenstaart
500 gram pitloze rode druiven
1 grote winterwortel
2 teentjes knoflook
2 uien
Takje tijm
Foelie
Olijfolie of druivenpitolie
Een grote, liefst gietijzeren pan

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Snijd de wortel in (halve) plakjes en snipper de ui.
Fruit dit ongeveer 20 minuten in de olie aan. Wanneer de pan ovenbestendig is, kan de knoflook, tijm en foelie worden toegevoegd. Anders doe de wortel en de ui eerst in een ovenschaal over en voeg daarna de knoflook enz. toe.
Leg hierop de ossenstaart en verdeel tot slot de druiven erover. Doordat de druiven openknappen, geven ze smaak af.
Na ongeveer vier uur is de ovenschotel klaar. Dat is het geval als het vlees van het bot afvalt.

Geef er stokbrood bij met zeezout- of tijmboter. Lekker om te dippen.

Ossenstaartsoep recept
Toen ik de titel van dit blog zag, twijfelde ik geen moment. Ossenstaart soep. Hang naar vroeger tijden toen mijn moeder zo’n ding bij de slager bestelde en er de lekkerste soep op tafel kwam. Helaas heeft ze mij het geheim nooit prijs kunnen geven.
Daarom in dit blog een aantal lekkere recepten voor ossenstaart soep, een krachtige soep die van ossenstaart wordt getrokken. Door een ossenstaart lang te laten koken, geeft die namelijk heel veel smaak af. Bovendien wordt het vlees lekker mals en valt zo van het bot af. Verder nog een aantal tips hoe je een ossenstaart nog meer kunt bereiden. Ossenstaart is meestal alleen bij de echte slager verkrijgbaar.Klassieke ossenstaartsoep

Ingrediënten:

1500 gram ossenstaart (stukken)
1 grote winterwortel in stuk
2 uien in ringen
2 el tomatenpuree
4 stengels bleekselderij
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
10 zwarte peperkorrels
Stukje foelie
2 takjes tijm
6 takjes selderij
100 ml Madeira
2 liter koud water
Peterselie
Bieslook
Zout
Grote zeef

Bereiden:

Bak de stukken ossenstaart in een grote pan rondom bruin, voeg de tomatenpuree toe en laat die nog twee minuten meebakken. Voeg het water toe en breng alles aan de kook. Voeg nu de ui, wortel en de kruiden toe (met uitzondering van de peterselie, bieslook en selderij) en laat alles minstens 3,5 uur zachtjes trekken. Schuim met een schuimspaan regelmatig af.
Giet de soep voorzichtig door de zeef en houdt het vlees achter.
Breng de soep op smaak met Madeira, zout en peper.
Bestrooi de soep bij het serveren met de verse kruiden.

Pittige Oosterse ossenstaartsoep

Een totaal andere variant is dit pittig soepje.

Ingrediënten:

750 gram ossenstaart (stukken)
2 uien
4 tenen knoflook
1 á 2 rode Spaanse pepers
1 cm verse gember
1 cm laos
1 stengel citroengras (Sereh)
1 prei
2 (indische) laurierblaadjes
2 runderbouillonblokken
1 citroen
1 liter koud water

Bereiden:

Spoel de ossenstaart eerst goed af onder de kraan.
Doe het water in een pan, voeg de ossenstaart toe en breng alles net tegen de kook aan. Laat het vlees zachtjes en minstens 3,5 uur opstaan. Schuim tussendoor af.
Snipper intussen de ui, pers of hak de knoflook fijn en snijd de rode peper (zonder zaadjes) in hele dunne ringetjes. Was en halveer de prei en snijd in halve ringen. Hak de laos en de gember fijn en voeg alles aan het einde van de trektijd toe, evenals de laurierblaadjes, het citroengras en de bouillonblokjes.
Laat de soep nog een kwartiertje koken en serveer de soep in kommen. Breng op smaak met het citroensap.
Serveer er eventueel wat kroepoek bij.

Dit blog krijgt nog een (ossen-)staartje.

Behalve als soep, kan een ossenstaart ook prima als hoofdgerecht dienen.
Probeer dit bijzondere gerecht maar eens! Het kost bijna geen voorbereidingstijd, gezond en gewoon zalig.

Ingrediënten:

Kilo ossenstaart
500 gram pitloze rode druiven
1 grote winterwortel
2 teentjes knoflook
2 uien
Takje tijm
Foelie
Olijfolie of druivenpitolie
Een grote, liefst gietijzeren pan

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 140 graden.

Snijd de wortel in (halve) plakjes en snipper de ui.
Fruit dit ongeveer 20 minuten in de olie aan. Wanneer de pan ovenbestendig is, kan de knoflook, tijm en foelie worden toegevoegd. Anders doe de wortel en de ui eerst in een ovenschaal over en voeg daarna de knoflook enz. toe.
Leg hierop de ossenstaart en verdeel tot slot de druiven erover. Doordat de druiven openknappen, geven ze smaak af.
Na ongeveer vier uur is de ovenschotel klaar. Dat is het geval als het vlees van het bot afvalt.

Geef er stokbrood bij met zeezout- of tijmboter. Lekker om te dippen.