Een heerlijke wildstoofpot serveren

Het wildseizoen is veruit het beste seizoen voor de fijnproever onder de vleesliefhebbers. Van oktober tot ongeveer half januari kan je dan de smakelijkste stukjes vlees op je bord laten toveren. Ga je liever zelf aan de slag? Hier kan je alvast een heerlijk recept voor vier personen vinden voor een gezellige wildstoofpot.
Zorg eerst en vooral dat je de nodige ingrediƫnten in huis gehaald hebt:

– 1 kilogram vers stoofvlees van echt wild naar keuze. Hert of everzwijn zijn dan een prima optie. Het vlees mag eventueel ook ingevroren zijn, maar dan smaakt het uiteraard niet zo uitgesproken als de verse variant.

– Ongeveer een kilogram groenten naar keuze: selder, wortelen en sjalotten zijn ideale partners voor wild. Ook look, uien of champignons kunnen zeer goede keuzes zijn, maar uiteraard bepaal je zelf wat het lekkerst past in je stoofpot.

– De kruiden kan je ook naar eigen smaak en believen alvast klaarleggen. Kruiden die zeer goed bij dit gerecht passen zijn bijvoorbeeld laurier, kruidnagel en tijm.

– Een heerlijke rode wijn, waarvan je bereid bent deze niet uit een glas op te drinken.

– 100 gram gerookt spek

– Bloem, olijfolie, peper en zout.

De bedoeling van het bereiden van een wildstoofpot is dat je eerst de smaak ten volle naar voren gaat brengen door middel van een goede marinade. Doe hiervoor om te beginnen de stukken wild in een grote kom. Snijd daarna alle groenten naar keuze in grove stukken en voeg ze bij het wild. Voeg eveneens alle door jou gekozen kruiden toe voor die extra smaak. Overgiet het geheel met de rode wijn. Zorg ervoor dat het vlees volledig onder staat. Dek daarna af met plastic folie en zet de kom in de koelkast om te laten marineren. Wild laat je best minstens enkele uren marineren, maar liefst veel langer. Idealiter marineert het wild rond de 48 uur. Hoe langer je het vlees laat trekken, hoe donkerder de kleur en hoe meer uitgesproken de smaak zal zijn. Roer tussentijds de marinade af en toe eens om, zodat alle stukken vlees goed de kans krijgen om vol tot smaak te komen.

Haal na het marineren het vlees uit de kom en dep het met keukenpapier. Scheidt vervolgens de groenten en kruiden van de marinade door middel van een zeef. Hou beiden even apart. Als het vlees goed droog is, is het klaar om te bakken. Giet een scheut olie in een grote kookpot en bestrooi met zout. Bak hierin de stukken gemarineerd wild, het spek en de groenten van de marinade goudbruin. Strooi er vervolgens een beetje bloem over. De bloem zal oplossen als je intussen rustig roert. Voeg daarna steeds kleine beetjes bloem bij tot je merkt dat het niet meer zo gemakkelijk oplost. Daarna kan je de marinade die je eerder gezeefd had er weer bij doen en eventueel wat vers water, tot het geheel weer mooi onder staat.

Doe een deksel op de pot en laat het geheel nog ongeveer twee uur op een laag vuur verder pruttelen. Roer het stoofpotje af en toe voorzichtig om. Proef ook even van de saus. Als je merkt dat er nog kruiden nodig kunnen zijn, dan is dit het moment om deze nog beetje bij beetje toe te voegen. Als de saus niet lijkt te dikken, kan je het deksel van de pot iets kantelen, zodat het water kan verdampen. Wanneer de saus mooi dik geworden is, is je stoofpot helemaal klaar om te serveren.

Wildstoofpotje serveert goed samen met gegratineerde aardappelen, veenbessensaus of warme appeltjes. Ook spruitjes en rode kool zijn populaire keuzes om dit gerecht te vergezellen. Welke keuze je ook maakt, jouw wildstoofpot zal zeker en vast niet onopgemerkt blijven. Smakelijk!