Veluwse wildstoofpot – Proef de herfst op je bord 🍂

Er zijn van die gerechten die niet alleen je maag vullen, maar ook je hart verwarmen. Gerechten met karakter, geschiedenis en een vleugje nostalgie. Op de Veluwe – waar de bossen diep zijn en de herten plots opduiken tussen de bomen – wordt in de herfst één gerecht met bijzonder veel liefde bereid: wildstoofpot.

De Veluwse wildstoof is meer dan zomaar een stoofpotje. Het is een gerecht dat je langzaam laat sudderen op het fornuis, terwijl de geuren van wild vlees, rode wijn en kruidnagel zich door je keuken verspreiden. Het is een gerecht dat past bij een regenachtige zondagmiddag, een knisperend haardvuurtje en een goed glas wijn 🍷. En: het smaakt nóg beter als je het op de Veluwe zelf proeft.

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder, want hieronder deel ik het complete recept zodat jij dit streekgerecht zelf kunt maken!

Wat maakt dit gerecht zo Veluws?

De Veluwe is één van de weinige regio’s in Nederland waar wild nog een vanzelfsprekend ingrediënt is in de keuken. Reeën, edelherten en wilde zwijnen leven hier vrij in de natuur en vormen al eeuwenlang een bron van voeding. Vroeger werd er gegeten wat het bos gaf – en dat is vandaag de dag nog steeds te proeven in de authentieke Veluwse keuken.

Wildstoofpot wordt vaak geserveerd tijdens het wildseizoen (herfst en vroege winter), als de jachtopbrengsten vers bij de slager liggen. Dit gerecht verenigt de kracht van de natuur met de eenvoud van het boerenleven. Geen poespas, maar pure smaken 💪.

Recept: Veluwse wildstoofpot

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 gram wildstoofvlees (bijv. hert of wild zwijn)
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 winterpenen, in plakjes
  • 1 prei, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 500 ml volle rode wijn (bijv. Merlot of Syrah)
  • 200 ml wildfond of runderbouillon
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 eetlepels bloem
  • Klont roomboter of reuzel om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Vlees voorbereiden
    Haal het vlees op kamertemperatuur en dep het droog. Bestrooi royaal met zout en peper en haal het lichtjes door de bloem. Dit zorgt later voor een mooie binding van de saus.
  2. Vlees aanbraden
    Verhit de boter in een grote stoofpan. Bak het vlees in delen aan tot het rondom mooi bruin is. Haal het vlees even uit de pan.
  3. Groenten fruiten
    In hetzelfde vet bak je nu de uien, wortel, prei en knoflook glazig. Voeg daarna het vlees weer toe aan de pan.
  4. Kruiden en vocht toevoegen
    Doe de laurierblaadjes en kruidnagels erbij, schenk de wijn en fond in de pan en roer de appelstroop erdoorheen. Breng het geheel langzaam aan de kook.
  5. Liefdevol stoven
    Zet het vuur laag en laat het gerecht zeker 3 uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Roer af en toe. Het vlees moet uit elkaar vallen – dan is het perfect! 😍
  6. Op smaak brengen
    Haal aan het einde eventueel het deksel van de pan om de saus iets in te dikken. Proef en voeg nog wat zout en peper toe naar smaak.

Serveer met:

  • Romige aardappelpuree of kruimige aardappelen
  • Rode kool met appeltjes
  • Een glaasje stevige rode wijn

Of… wees lekker eigenwijs en eet het met friet en een klodder mayonaise 😄 – het is jouw feestje.

Tip: maak het op de Veluwe zelf!

Wil je het extra bijzonder maken? Koop je wild dan bij een poelier of slager op de Veluwe. Vaak is het vlees daar vers van de jacht en precies zoals het bedoeld is. Combineer dat met lokale groenten van de streekmarkt, en je hebt niet zomaar een maaltijd, maar een beleving.

Nog leuker: kook deze wildstoof in een knusse vakantiewoning midden in de natuur. Met uitzicht op het bos, terwijl de paddenstoelen om je heen uit de grond schieten. 🔥 Dat gevoel is niet in woorden te vangen.

Neem eens een kijkje op deze pagina met vakantiewoningen op de Veluwe voor inspiratie!